GYMTIME MED JUDO FOR 8.-KLASSINGER

Leif Håvard Brækkan, lærer og far til to av klubbmedlemmene, kom tirsdag 27. januar med en 8.-klasse gutter som skulle ha judo som gymtime. Det var et tyvetall 14-åringer som skulle få en rask innføring i noe judoteknikker der judoens kutyme introduseres med vekt på kontroll og ivaretakelse av hverandre. Ansvarlig for opplegget var Jørgen R. Garcia og Alf Birger Rostad.

Jørgen Ruiz Garcia instruerer elevene.
Jørgen Ruiz Garcia instruerer elevene.

Judo er som kjent en kampidrett som innebærer at teknikktrening nødvendigvis innebærer noe smerte. Smerte kan alltid tilpasses, og må være innen et akseptabelt register. I så måte traff vi godt gruppens nivå. Klassiske elementer som ukemi er del av en naturlig introduksjon. Noen hadde eksempelvis automatisk respons på at det var umulig å rulle forlengs. Med en enkel korrigering mestret alle denne øvelsen. Det bekrefter at det som kreves er vilje til å prøve og noen som kan bistå med å korrigere bevegelsene.

Nivået var nok preget av at enkelte i gruppen er aktive idrettsutøvere og har sånn sett bidratt med å heve lista til et nivå der andre må strekke seg. Denne klassen hadde en individuell utøvelse som må kunne sies å ligge over gjennomsnittet for ungdom som utøver judoteknikker første gang.

Det var tydelig på responsen at innføringen appellerte så sterkt til noen at de ba Leif om å gi beskjed til mattelæreren at de ville fortsette judoaktiviteten. I skolesammenheng må vi erkjenne at matematikk nok er like viktig som judo. Vi ønsker dem lykke til med algebra og geometri og velkommen tilbake til mer judo.