NAGE NO KATA-TRENING I EIENDOMSMEGLER 1-HALLEN

Levanger Judoklubb fyller 50 år i 2022 og markerer med regelmessige aktiviteter gjennom hele året. En del av dette var siste helgs Nage no kata-kurs.

Nage no kata-treningen 19.-20. februar samlet en interessert og fokusert gruppe. Deltakerne var i hovedsak fra Levanger Judoklubb. I tillegg deltok to fra Nidaros Judoklubb. Hovedinstruktør var Martin Helliesen, leder i Dan-kommisjonen, og hjelpeinstruktøren Stig Dalva, som også er hans kata-partner. Begge fra Sandnes Judoklubb.

Begge instruktørene og de øvrige dan-graderte var imponert over de unge utøverne og deres innsats gjennom en lang lørdag og med siste økt på søndag. Dette er innsats det står respekt av. Deltakerne har nå fått en innsikt andre utøvere i samme alder ikke har.

I Judo er det en etablert sannhet at man må kjenne kataene om man skal skaffe seg innsikt i teknikkene. Å trene kata er viktig for alle, både for utøverne og ikke minst for judotrenerne, presiserer kursinstruktøren Martin. Det er avgjørende og viktig at trenerne skaffer seg innsikt og forståelse for faktorene og substansen i teknikkene. Dette er avgjørende for at en trener skal forstå hva, hvordan og hvorfor instruksjonen skal foregå. Trenernes egen forståelse er avgjørende for evnen til å overføre god kunnskap og innsikt til utøverne.

Nage no kata er en av to randori no kata eller frie former for praksis. Kodokan Judo har to kata som illustrerer prinsippene ved teknikker som brukes i randori, dvs. fri praksis/trening, som mulliggjør en praksis med maksimal effektivitet.

Randori no kata inkluderer altså nage no kata, som er former for kasting. Der lærer man konseptet med nage waza, dvs. kasteteknikker. Og katame no kata, former for greps- og kontrollteknikker. Hensikten er å lære om konseptet katame waza, grepsteknikker.

Randori no kata ble utviklet av Jigoro Kano som undervisningshjelp da det ble klart at han hadde for mange studenter til effektivt å demonstrere kast- og grepsteknikker for alle judogruppene. Nage no kata ble utviklet over en femårsperiode parallelt med etableringen av Kodokan, mellom 1882 og 1887. Den besto opprinnelig av ti teknikker og ble ca. i 1906 utvidet til femten teknikker.

Nage no kata består av fem grupper med 3 teknikker I hver.
• Te waza, håndteknikker
• Koshi waza, hofteteknikker
• Ashi waza, fotteknikker
• Ma sutemi waza, bakover offerteknikker
• Yoko sutemi waza, sideveis offerteknikker
Hver av de 15 teknikkene utføres både til høyre og venstre. Kataen utføres vanligvis på en formalisert måte med definerte regler for bevegelse, men også regler for hvordan man skal opptre og oppføre seg, såkalte etiketteregler.