REISEBREV FRA JAPAN

Av Henrik Reitan

Hei Levanger JK!

Jeg har nylig kommet hjem fra en 4-ukers fantastisk reise i judoens hjemland Japan. På denne turen dro jeg sammen med judogruppa fra Norges toppidrettsgymnas (NTG), hvor vi hadde med oss en trener og en lærer. Det har for meg, som det sikkert er for mange, alltid vært en drøm å besøke dette landet. På denne reisen har jeg fått opplevd kulturen på nært hold, samt dannet et sterkt inntrykk av hvilken høy status judo har.

F.v.: Henrik Reitan på flyet til Japan, sammen med Jonas Møller og Linus Angel Vinje.
F.v.: Henrik Reitan på flyet til Japan, sammen med Jonas Møller og Linus Angel Vinje.

Den første halvdelen av treningsoppholdet befant vi oss rundt 1 time unna storbyen Osaka, i en by som het Tenri. Her bodde vi i et lokalt tempel, og trente sammen med byens ”highschool-lag”, samt universitets-lag. Vi hadde 1-2 økter hver dag, med om lag 3 timer skole mellom øktene. Nivået på utøverne her var blandet, men generelt sett relativt høyt, mye høyere enn vi er vant med å møte hjemme i Norge. Personlig følte jeg at de første par dagene var litt tunge grunnet den uvante, oppreiste stilen til japanerne. Når jeg siden brøt den koden, ble alt mye lettere, og jeg følte jeg dominerte store deler av treningene. Dette var selvfølgelig veldig morsomt.

Trening på Sakuragaoka highschool. Foto: NTG
Trening på Sakuragaoka highschool. Foto: NTG

Den neste halvdelen av turen oppholdt vi oss i Tokyo, hvor vi bodde på Kodokan. Kodokan er den aller første judoklubben som ble dannet, og er blitt utviklet til en enorm 8-etasjes bygning i sentrum av Tokyo. I hver etasje er det judo-relaterte elementer, med blant annet et bibliotek med judo-litteratur, utallige dojoer, og en kjempedojo med stor tribuneplass. Denne siste, store dojoen hadde springfjærer montert under mattene som gjorde fallene mykere, dette satte japanerne vi kastet stor pris på :) Vi reiste også rundt på flere klubber i området, hvor klubben Tokai er den jeg husker best. Dette sies å være den beste highschoolen i Japan, så her fikk vi skikkelig kjørt oss. Her ble jeg selvfølgelig kastet en del, men fikk også kastet tilbake mot noen av beste i klubben. Det er utrolig godt å kjenne at de teknikkene man jobber på også fungerer her, hos de aller beste.

Trening på Kodokan. Foto: NTG
Trening på Kodokan. Foto: NTG

Det var alt for denne gang. Nå får jeg prøve å komme innom til Levanger for en trening også, det er blitt så alt for lenge siden. I alle fall så kommer jeg til Åpent TM. Stå på videre og tren hardt, vi snakkes!
Mer om oppholdet i Japan på sidene til NTG

Trening på Tokaiuniversitetet. Foto: NTG
Trening på Tokaiuniversitetet. Foto: NTG