JUDO FOR VOKSENOPPLÆRINGA

Av Alf Birger Rostad
Øivind Evenstad, koordinator ved Voksenopplæringa på Staup, kom 1. oktober i spissen for 14 unge innvandrere i alderen 17-32 år til en to timers Judosekvens i EiendomsMegler1-hallen. Av disse var det tre jenter. Deltakerne var representanter fra ulike land i Midt-Østen og Afrika. Fra Judoklubben var det Julie Sundby og Alf Birger Rostad som hadde regien. Julie, som går i ungdomsskolen, har et svært godt engelsk og hadde ingen problemer med kommunikasjonen. I instruksjonen var hun til stede og aktiv.

Alf Birger Rostad informerer elevene fra voksenopplæringa ved Staup.
Alf Birger Rostad informerer elevene fra voksenopplæringa ved Staup.

Gruppen har begynt norskopplæringa. De er i en tidlig fase, og vi benyttet engelsk for å komplettere den felles forståelsen. Ingen i gruppen hadde tidligere trent noen form for kampidrett. Derfor var det interessant og litt imponerende når flere var så flinke til å rulle, særlig bakover, som en forberedelse til fallteknikk. Sideveis fallteknikk er vanligvis den vanskeligste å lære. Noen var ganske flinke, og en jente fra Afghanistan hadde en utøvelse som var svært bra.


De fikk prøve ulike teknikker, og kjenne på at Judo er en fullkontakt- og nærkampidrett, og at man også kan få litt vondt. Sekvensen bar preg av humor i tilnærmingen, og deltakerne bidro med blide ansikter og latter i retur. Takk for selskapet og lykke til med norskopplæringen.