Falltreningskurs for eldre

Levanger Judoklubb sin trener Tore Brenne er involvert i et prosjekt med judo falltrening for eldre, for skadebegrensing nå som de eldre må bo lengre og lengre hjemme. Her er hans reisebrev fra kurs i dette som han deltok på i Stockholm 8-10 mars

I forbindelse med prosjektet var det etter fremdriftsplanen bestemt at vi skulle begynne utdanningen av instruktører. Undertegnede dro den 8. mars med fly til Landvetter like utenfor Gøteborg, deretter med buss og t-bane til Mölndal. Ettersom kurset ikke skulle starte før lørdag 9.mars ble det tid for å gjøre seg kjent med stedet samt hvor kurset skulle holdes. Etter litt sightseeing og «pliktmessig» besøk på «Hemmakväll» var det tid for middag og besøk på hotellets Sauna (gryende forkjølelse skulle elimineres). Jeg fikk på kvelden e-post fra kursleder at de hadde ordnet med transport fra hotellet til kurslokalet.

Lørdag 9. mars

Etter en bedre frokost ble jeg møtt i resepsjonen av de to kurslederne Sadiq Owoeye og Diana Gunnarsson. Etter en kjøretur på knappe 5 minutter ankom vi Hemköp Kampsportcenter og IK Västra Mölndal sin dojo. Det var en «vanlig» dojo som var plassert i et kjellerlokale, men hadde gode fasiliteter som badstue, styrketreningsrom, barneparkering, kjøkken i tillegg til matteareal på nesten 300m2 fordelt på to rom. Kursstart var satt til 0830 og innen den tid hadde alle de 14 deltakerne ankommet. Kurset ble startet med en kort presentasjon av instruktørene og deltakerne (de andre syntes det var litt stas at en «Nordbagga» deltok på kurset). Det var stor spredning i judokarrieren fra de ferskeste som hadde 7 år som judoutøver til eldstemann som startet i 1959.

Dagens program så omtrent slik ut:

 • Organiseringen av Falltrygghet i det svenske judoforbundet
 • Begreper i forbindelse med kurset og Vitenskapelig forankring
 • Fika
 • Grunnleggende anatomi og fysologi, samt spesifikt om dette for det aldrende menneske
 • Lunsj (en nydelig kyllinggryte)
 • Teoretisk presentasjon av de ulike falltreningsprosjektene (mot arbeidslivet og for eldre)
 • Praksis økt
 • Vanlige sykdommer, helse og helserisiko for aldersgruppen 65+,
 • Klokken 1815 var dagens økt ferdig.
 • Tilbake på hotellet var det middag med flere av de andre kursdeltakerne.
 • Søndag 10. mars
 • Oppstart klokken 0830 med rollen som falltreningsinstruktør
 • Gruppeoppgaver teori og praksis
 • Fika
 • Praktisk gjennomgang på matten
 • Evaluering og lisensiering av kurset
 • Klokken 1400 og over 200 PowerPoint bilder var kurset over og jeg fikk skyss til flyplassen

Etter mellomlanding på Gardermoen var jeg trygt tilbake på Levanger klokken 2200

Det var en fin blanding av teori og praksis, der jeg sitter igjen med verdifull lærdom og svar på alle mine spørsmål om problematikken med å trene godt voksne utøvere. Det er planlagt at det skal komme to instruktører til Norge for å utdanne flere instruktører, dato for dette er ikke bestemt enda.

Tore Brenne